رییس دانشگاه علوم بهزیستی خبر داد

عرضه نرم افزار توان یاب برای عرضه خدمات از راه دور

عرضه نرم افزار توان یاب برای عرضه خدمات از راه دور

رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ضمن تشریح دستاوردهای فناورانه دانشگاه در پاندمی کرونا از عرضه بسته های خدمات از راه دور دانشگاه برای توانبخشی جسمی و روانی افراد با نیازهای ویژه اطلاع داد.


به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، دکتر حمیدرضا خانکه در نشست خبری امروز دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در پاسخ به ایسنا در مورد دستاوردهای پژوهشی و فناورانه دانشگاه برای افراد با نیازهای ویژه در دوران کرونا اضافه کرد: خدمات از راه دور این دانشگاه برای توانبخشی جسمی، روانی و... در بیمارستان های رفیده، رازی و به خصوص مرکز اسما در حال فعالیت است و به صورت عمومی اعلام شده و آماده خدمت رسانی به افراد نیازمند خدمات توانبخشی به خصوص کودکان است.
وی افزود: استخراج درس آموخته های کرونا در این دانشگاه انجام شده و در چارچوب خلاصه نتیجه به مسئولین عرضه شده است. در حوزه سالمندی و مشکلات کرونا در دوره سالمندی مطالعات زیادی انجام شده و در حال بررسی است. در مورد توانبخشی هم همکاران ما خیلی کار انجام دادند و دو یا سه پروتکل ملی استخراج شده و در اختیار مسئولین قرار گرفته است و به ستاد کرونا ارسال شده است.

خانکه خاطرنشان کرد: خدمات توانبخشی از راه دور را شروع کردیم و یک نرم افزار توان یاب هم به این منظور آماده کردیم.
وی افزود: همینطور بسته های خدمات توانبخشی به مسؤلان طرح شهید سلیمانی عرضه شده و آماده خدمت رسانی به افراد جامعه به خصوص افراد بهبود یافته هستیم.
خانکه درمورد آمار بالای افراد نیازمند به خدمات توانبخشی اظهار داشت: بر مبنای مطالعات انجام شده یک سوم مردم دنیا یعنی حدود دو میلیارد نفر احتیاج به خدمات توانبخشی دارند. ۱۰ درصد از مردم گرفتار معلولیت هستند و قادر به زندگی به صورت تنها نیستند. همینطور جمعیت سالمند هم در دنیا و در ایران در حال افزایش می باشد. به همین خاطر باید رویکرد جدیدی در مورد خدمات توانبخشی اتخاذ شود. این خدمات باید به سمتی برود که فرد گرفتار محدودیت قادر باشد به تنهایی زندگی کند.
وی خاطرنشان کرد: آخرین مطالعه ای که سالجاری در مجله لنست انتشار یافته است، نشان داده که ۳۰ درصد مردم دنیا احتیاج به خدمات توانبخشی دارند. در جامعه ما سرعت پیری بالاتر از کشورهای دیگر است و نسل جوان ما در حال کاهش است. این نشان داده است که خدمات توانبخشی کمک می نماید که مردم به توانمندی های پیش از مشکلاتشان برگردند و همینطور برای این که افراد به زندگی مستقل با کرامت برگردند، لزوم دارد.

وی افزود: در کشورهای توسعه یافته بخشی از منابع خویش را به خدماتی مثل سالم سازی یا سازگارسازی محیط با افراد معلول اختصاص می دهند. محیط زندگی باید بگونه ای باشد که افرادی که دارای محدودیت هستند، بتوانند به صورت مستقل زندگی مشابه دیگر افراد داشته باشند. هم سالمندان و هم افراد ناتوان بتوانند در جامعه حضور داشته باشند و گوشه گیر و منزوی نشوند. توانبخشی بیشتر از علم یک فلسفه است. ارزش هایی باید حاکم بر جامعه باشد تا شرایط به منظور زندگی این افراد فراهم باشد.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در مورد فقر تخت توانبخشی در کشور اظهار داشت: در دنیا رویکرد ادغام خدمات توانبخشی در نظام درمان وجود دارد و برای مثال ۱۰ درصد از خدمات بیمارستان ها به خدمات توانبخشی اختصاص داده می شود. چون افرادی به صورت طولانی مدت به این خدمات نیاز خواهند داشت و این خدمات باید ادامه دار باشد. در بیمارستان های توانبخشی ما متوسط بستری افراد ۶۰ روز است. با عنایت به سالمند شدن جمعیت کشور در آینده حدود ۲۴ میلیون نفر نیازمند به این خدمات خواهیم داشت. این در شرایطی است که هم اکنون از نظر تخت های توانبخشی در مقایسه با دنیا فقیر هستیم. مشاهده می شود که توجه به سنجه های عفونی در بخش های بیمارستان ها، توسعه یافته است ولی در مورد خدمات توانبخشی بسیار کم توان هستند.

خانکه خاطرنشان کرد: به ازای هر هزار نفر در کشور حدود ۱.۲ تا ۱.۴ تخت در کشور وجود دارد که این عدد نسبت به کشورهای منطقه عدد پایینی است؛ ولی در مورد خدمات توانبخشی ما فقط یک بیمارستان توانبخشی داریم؛ یعنی به ازای هر یک میلیون نفر یک تخت است. این اختلاف بسیار فاحش است، در حالیکه یک سوم مردم دنیا احتیاج به خدمات توانبخشی دارند.

مشکلات نظام سلامت در بخش خدمات توانبخشی

رئیس دانشگاه علوم بهزیستی ضمن اشاره به مشکلات بخش توانبخشی در کشور اظهار داشت: یکی از اشکالات این است که در نظام سلامت متولی مشخصی برای توانبخشی تعیین نکردیم. در حوزه بهداشت، معاونت بهداشت و در حوزه درمان معاونت درمان داریم، ولی در حوزه توانبخشی متولی تعیین شده ای وجود ندارد. تا زمانی که در ساختار نظام سلامت متولی مشخصی وجود نداشته باشد، این خدمات در اولویت قرار نمی گیرند.

خانکه افزود: متولی مشخصی برای سیاست گذاری، برنامه ریزی، اعتبار بخشی و خدمات توانبخشی مشخص نشده است. وزیر بهداشت نظر مساعد و مثبتی در این خصوص دارند و به نظر اتفاقات بهتری را در این دوره تجربه خواهیم کرد.
حداقل پنج درصد از مبتلایان به کووید 19 احتیاج به خدمات توانبخشی اسکلتی و روان دارند

وی به نیازهای بهبودیافتگان کرونا به خدمات توانبخشی اشاره نمود و اظهار داشت: بررسی ها نشان داده که حداقل پنج درصد از افرادی که مبتلا به کووید 19 می شوند، احتیاج به خدمات توانبخشی اسکلتی و روان دارند، ولی در مورد این نیاز اطلاعی ندارند و اقدامی برای آن انجام نمی دهند.

خانکه با اشاره به اینکه خدمات توانبخشی خدمات گرانی است و در دسترس همه مردم قرار ندارند، اظهار داشت: تصور اشتباهی که وجود دارد، این است که این خدمات برای افراد محدودی است و دیگر افراد نیازی به این خدمات ندارند. ازاین رو گسترش این خدمات بیشتر در کلان شهرها بوده و شهرهای کم برخوردار و روستاها از این خدمات محروم هستند. با ادغام این خدمات در نظام بهداشتی امیدواریم مردم روستاها و شهرهای دورتر بتوانند از این خدمات استفاده کنند و حداقل بتوانیم در غربال گری های اولیه و ارجاع بموقع موفق تر عمل نماییم و هزینه های سلامت و بیمه را کاهش دهیم. وقتی امکانات در دسترس نباشد، بیماری و محدودیت ها مزمن تر و شدیدتر می شود و رفتن به مراکز درمانی بیشتر می شود. ازاین رو باید خدمات توانبخشی اولیه در نظام شبکه ادغام شود.

وی افزود: بحث بعدی مشکل بیماری های مزمن و بیماری های غیر عفونی است که بسیار گسترده هستند. افرادی که برای مشکلاتی مثل سکته قلبی، سکته مغزی، دیابت، نارسایی کلیه و... خدمات درمانی را در بیمارستان دریافت می کنند، بعد از مرخص شدن از بیمارستان، برنامه خاصی برای دریافت خدمات توانبخشی برای آنها نداریم تا شرایطی مهیا نماییم که فرد بتواند کیفیت زندگی بهتری داشته باشد و به جامعه برگردد. برای مثال فردی که گرفتار سکته مغزی می شود و گرفتار فلج در نیمی از بدن یا تمام بدن می شود، محدودیت های پیدا می کند و چون خدماتی نمی گیرد، این مساله بار زیادی به خانواده تحمیل می کند و گاهی اوقات خانواده ها توان نگهداری آنها را ندارند.

اقدامات دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در زمان همه گیری کرونا

رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اظهار داشت: این دانشگاه خدماتی را در مورد کرونا آغاز کرده است. علاوه بر اینکه خیلی از مردم درگیر بیماری هستند، بعضی از بیماری بهبود پیدا کردند و برخی عزیزانی را از دست داده اند. به تازگی طرح شهید سلیمانی در کشور شروع شده و در حال فعالیت برای شناسایی و قرنطینه افراد هستند.

وی افزود: قسمت مغفول این طرح توجه به سلامت روان بوده است. نخبگان دانشگاه با مدیریت کدخدایی مدیر گروه روان شناسی، بسته ای بعنوان "بسته سلامت روان" تدوین کردند و این بسته را به ستاد مرکزی طرح شهید سلیمانی فرستادیم و اعلام آمادگی کردیم که قادر هستیم خدمات سلامت روان را برای گروه های مختلف عرضه دهیم. گروه هایی که بیماری روانی داشتند و مبتلا به کرونا شدند، گروه هایی که در اثر کرونا، گرفتار مشکلات روانی شدند، گروه هایی که عزیزی را از دست دادند، عرضه دهندگان خدمات و همینطور گروه هایی که احتیاج به قرنطینه طولانی مدت دارند.

رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اضافه کرد: در بیمارستان رازی یک بخش با حدود ۸۰ تخت را به افراد پُست کرونایی که احتیاج به خدمات روانی دارند، اختصاص دادیم. در بیمارستان یکصد تختخوابی رفیده هم یک بخش برای خدمات توانبخشی اعصاب آماده کردیم و دو بیمارستان ما برای عرضه این خدمات آماده هستند. همینطور برای مشارکت در سامانه ۴۰۳۰ و مداخلات از این طریق هم اعلام آمادگی کردیم.
خانکه در پاسخ به سوالی در مورد میزان ابتلای افراد گرفتار معلولیت و محدودیت به بیماری کرونا، اظهار داشت: متاسفانه در این خصوص مطالعه ای انجام نشده و خیلی یافته های علمی منتشر نشده است. البته این یکی از علائم مظلومیت معلولین است که مطالعاتی به صورت متمرکز در مورد کرونا برای این افراد انجام نشده است. دانشگاه ما فعالیت ها در این مورد را شروع کرده است.




منبع:

1399/09/18
17:20:17
5.0 از 5
1284
تگهای خبر: خدمات , دانشگاه , كیفیت , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
beedownload بی دانلود