ناسا آنتن هیبریدی مهندس ایرانی خودرا آزمایش کرد
بی دانلود: ناسا آنتن هیبریدی(ترکیبی) خودرا که توسط برزیا تهرانی مهندس ایرانی ناسا برای برقراری ارتباطات فضایی بصورت لیزری و رادیویی تولید شده است، آزمایش می کند.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، ناسا در اقدامی برای برقراری ارتباطات پرسرعت در مأموریت های فضایی عمیق درحال آزمایش یک آنتن هیبریدی غول پیکر است که می تواند سیگنال های رادیویی و لیزری را در صدها میلیون کیلومتر در اعماق فضا مدیریت کند.
یکی از نکات برجسته مأموریت سایکی(Psyche) ناسا به سمت سیارکی با همین نام، واحد ارتباطات نوری فضای عمیق(DSOC) آن است که یک گیرنده لیزری است که قادر به ارسال و دریافت سیگنال های لیزری است و ارتباطات را چندین برابر سریع تر از سیستم های رادیویی معمولی امکان پذیر می کند.
از زمانیکه این کاوشگر رباتیک در ۱۳ اکتبر ۲۰۲۴ پرتاب شده تابحال موفقیت های قابل ملاحظه ای داشته است. در ماه نوامبر، واحد ارتباطات نوری فضای عمیق(DSOC) با موفقیت داده ها را از فاصله ۱۶ میلیون کیلومتری معادل ۴۰ برابر فاصله زمین تا ماه انتقال داد.
تنها مشکل اینست که ارتباط بین زمین و سایکی از راه یک مجموعه آزمایشی برقرار می شود. واحد ارتباطات نوری فضای عمیق با کمک یک برج لیزری که از لابراتوار تلسکوپ ارتباطات نوری در تاسیسات کوه تیبل(Table) ناسا در نزدیکی رایت وود کالیفرنیا ارسال شده بود، به سمت تلسکوپ هیل(Hale) در رصدخانه پالومار کلتک در شهرستان سن دیگو کالیفرنیا مورد هدف قرار گرفت.
این یک روش بسیار ساده برای توصیف یک سیستم بسیار پیچیده است که به انواع کمک های خودکار به اضافه توانایی پیشبینی موقعیت و قفل شدن روی یک فضاپیما که آن قدر دور است که سیگنال ارسالی باید ۲۰ ثانیه مسافت را بپیماید تا به هدف برسد، نیاز دارد. همینطور به معنای جفت کردن دو رصدخانه نجومی بسیار گرانقیمت بود که پژوهشگران باید جهت استفاده از آنها از سالها قبل برنامه ریزی کنند.
آن چه ناسا ترجیح می دهد چیزی اختصاصی تر و دائمی تر است، ازاین رو در یک پروژه جداگانه درحال کار بر روی یک آنتن هیبریدی است که می تواند در سه ایستگاه شبکه فضایی عمیق واقع در گلدستون کالیفرنیا، مادرید اسپانیا و کانبرای استرالیا ادغام شود.
نسخه آزمایشی این سیستم شامل یک آنتن ۳۴ متری فرکانس رادیویی-اپتیکال هیبریدی به نام «ایستگاه فضایی عمیق ۱۳» در مجتمع ارتباطات فضای عمیق گلدستون کالیفرنیاست.
برای این آزمایش، دیش(بشقاب) غول پیکر با هفت آینه تقسیم بندی شده فوق العاده دقیق معادل یک تلسکوپ با دیافراگم یک متری تنظیم شده است. این دیش پرتوی لیزر را از فضا می گیرد و آنرا بر روی گیرنده ای به شکل یک دوربین با نوردهی بالا که به بازتابنده فرعی آنتن در بالای مرکز بشقاب معلق است، متمرکز می کند. سپس سیگنال توسط فیبر نوری به یک آشکارساز تک فوتونی نانوسیم نیمه رسانای خنک شده با خنک کننده برودتی فرستاده می شود تا آنرا تا سطوح قابل خواندن تقویت کند.
به قول ناسا، این آنتن طی این آزمایش توانست ارتباط خویش را با سایکی حفظ کند و در اواخر سال قبل توانست یک داون لینک با سرعت ۱۵.۶۳ مگابیت بر ثانیه یا حدود ۴۰ برابر سرعت رادیو در فاصله ۳۲ میلیون کیلومتری ایجاد نماید. همینطور قادر بود سیگنال رادیویی کاوشگر را به صورت همزمان دریافت کند.
امید است که این آنتن هیبریدی بتواند در فاصله ای معادل فاصله مریخ در دورترین نقطه خود از زمین معادل ۳۷۴ میلیون کیلومتر تماس خویش را با سایکی حفظ کند.
ناسا می گوید گام بعدی اینست که آرایه آینه نوری را به اندازه یک تلسکوپ ۸ متری افزایش دهیم و بعضی از ۱۴ بشقاب تشکیل دهنده DSN را برای جمع آوری سیگنال های لیزری پرسرعت و پایین آوردن ترافیک رادیویی سرعت مجدداً بازسازی نماییم.
برزیا تهرانی، معاون سیستم های ارتباطی زمینی و مدیر تحویل آنتن هیبریدی اظهار داشت: دهه هاست که فرکانس های رادیویی جدیدی را به آنتن های غول پیکر DSN در سراسر دنیا اضافه می نماییم، ازاین رو عملی ترین گام بعدی گنجاندن فرکانس های نوری است. ما در لابراتوار JPL می توانیم چیزی داشته باشیم که هر دو کار را همزمان انجام می دهد. در واقع درحال تبدیل جاده های ارتباطی خود به بزرگراه و صرفه جویی در زمان، هزینه و منابع هستیم.
منبع: بی دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب