در هفتمین نشست دوازدهمین كنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بررسی شد؛
نقش نهاد خانواده در اجرائی شدن سند الگو اسلامی ایرانی پیشرفت
بی دانلود: در هفتمین نشست دوازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تحت عنوان گفتمان خانواده گرا در سند الگو اعلام شد، اخیراً رویکرد خانواده محوری، در حوزه های تقنینی، قضائی و حاکمیتی مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است. در عین حال این امیدواری وجود دارد که با اجرائی شدن سند الگو، نهاد خانواده، محور فعالیت ها و برنامه ریزی های خرد و کلان کشور قرار گیرد.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، در این جلسه بر نقش خانواده و فرزندآوری در استواری این نهاد بنیادی جوامع تاکید و اعلام گردید پشتیبانی از خانواده در زمان بحران های سلامتی در کشور ما هنوز در سطح ابتدایی قرار دارد.
استرس مادران و پیوند والدینی دختران نوجوان
دکتر سیمین حسینیان عضو اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، استاد دانشگاه الزهرا (س)، در این جلسه اظهار داشت: توسعه در دانش و فناوری، انقلاب صنعتی را به ارمغان آورد و در بیشتر ملت های سراسر دنیا، زنان در کنار مردان بیرون از خانه مشغول به کار شدند و ساختار خانواده به اشکال خانواده تک فرزند، بدون فرزند، تک والد، خانواده با پدر و مادر سالمند و غیره، تغییر یافته است.
وی تصریح کرد: مطالعات گوناگون نشان داده است که استرس والدین می تواند بر تک فرزند آنها مؤثر باشد. چون نقش والدین در این خانواده ها بسیار پر رنگ است و این والدین به ویژه مادران استرس و اضطراب زیادی را تجربه می کنند.
فرزندآوری هوشمندانه، فرزند پروری عاقلانه
دکتر غلامعلی افروز رییس اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: اصلی ترین مبانی روان شناختی فرزند پروری عاقلانه و آینده نگر آنست که فرزندانمان رابرای حسن ایفای رسالت های فردی، همسری و اجتماعی فردایشان آماده نماییم. خطیر ترین رسالت فرزندان ما در آینده نه چندان دور، قابلیت همسری و مادری/پدری است.
وی افزود: پویایی فکری، خلاقیت های ذهنی، قابلیت های مطلوب همسری و چگونگی احراز شایستگی فرزندآوری و فرزندپرورری، قدرت و مهارت آرامش آفرینی و ابراز احساسات و برخورداری از انگیزه تلاش، امیدآفرینی و امیدبخشی، توانمندی ها و مهارت های کلامی، هوش هیجانی، نشاط معنوی، گشاده رویی و ارتباطات مطلوب اجتماعی نشان دهنده میزان انرژی حیاتی، سن روانی، بلوغ روانی افراد است.
پیش بینی ازدواج پایدار برمبنای روابط قبل از ازدواج
دکتر شکوه نوابی نژاد عضو اندیشکده خانواده مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت واستاد دانشگاه خوارزمی نیز در این جلسه، خانواده را به عنوان اصلی ترین نهاد جامعه، با اهمیت ترین جایگاه رشد و تربیت انسان در ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی توصیف کرد و خاطرنشان کرد: در این بین، روابط زوج، کلیدی ترین نقش را بر عهده دارد.
به نقل از ایشان، خانواده های ایرانی را می توان به سه طبقه مطلوب، زوج های سنتی و زوج های نامطلوب یا متعارض دسته بندی کرد.
نقش فرزندان در استواری بخشی خانواده
دکتر خدابخش احمدی عضو اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، عضو مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج)، خانواده را مجموعه ای از والدین و فرزندان دانست که با ازدواج زن و شوهر شروع و به تدریج در نقش پدری، مادری و فرزندان تکمیل می شود.
وی ادامه داد: وجود نسل هایی از والدین و نسل هایی از فرزندان وسعت و گستردگی خانواده را تعیین می کند. به خانواده های سه نسلی که مشتمل بر والدین بزرگ، والدین و فرزندان است، نوع کلاسیک خانواده و به خانواده های دو نسلی که مشتمل بر والدین و فرزندان است، نوع هسته ای خانواده گفته می شود.
خدابخش لازمه تکامل خانواده را وجود فرزندان ذکر کرد و خاطرنشان کرد: با تربیت فرزندان رسالت خانواده تکمیل و زوجین به نقش های والدینی ارتقاء می یابند. تربیت فرزندان که زمینه شکوفا سازی عقل و وجدان و ایجاد مسئولیت پذیری و انتقال فرهنگ را فراهم می آورد، سبب حیات و پویایی بیشتر خانواده می شود.
حمایت از خانواده در بحران های سلامتی
دکتر اکرم السادات سادات حسینی عضو اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: "ساختار فیزیکی نامناسب سازمان"، "کم اهمیت دیدن پشتیبانی از خانواده در جو سازمانی"، "فقدان قوانین و دستورالعمل های سازمانی مناسب"، "محدودیت منابع مالی و انسانی سازمان" و "فقدان سیستم آموزش با تفکرحمایت از خانواده " همچون موانع پشتیبانی از خانواده در بحران های سلامتی است.
وی خاطرنشان کرد: پشتیبانی از خانواده در زمان بحران های سلامتی در کشور ما هنوز در سطح ابتدایی قرار دارد و خانواده ملاقات کننده ای منفعل در بیمارستان است که حمایت کاملی از آنها به عمل نمی آید، همین طور تعامل پرسنل و خانواده در سطح مطلوبی قرار ندارد و آموزش هایی که به خانواده ارائه می شود، یک سویه بوده و تمرکز بر درمان بیمار بستری در بیمارستان است نه حمایت و مراقبت از وی و خانواده اش.
گفتمان خانواده محوری و فرزندآوری در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
محمدحسین ساجدی نیا دبیر اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و عضو هیات علمی دانشگاه علوم و فنون هوانوردی نیز از دیگر سخنرانان این جلسه بود.
وی با اشاره به اینکه نهاد خانواده به عنوان سلول بنیادی و سنگ بنای سایر نهادهای جامعه مدنی از اصول پذیرفته شده و جهان شمول غالب صاحب نظران حوزه های مختلف علوم رفتاری و اجتماعی است، اظهار داشت: سرمایه گذاری بمنظور نهادینه شدن رویکرد خانواده محوری در تنظیم ساختارها و مناسبات اجتماعی، نخستین و با اهمیت ترین گام برای رشد و تعالی پایدار و متوازن جامعه است.
ساجدی نیا تصریح کرد: هم اکنون خیلی از کشورهای اروپائی و آمریکائی نگران تغییر بافت فرهنگی، ملی و امنیت خود به علت کاهش رشد جمعیت شدند و ناگزیر به سمت سیاست خانواده محوری و ارائه بسته های تشویقی بمنظور فرزندآوری روی آورده اند.
دبیر اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: در ایران نیز اخیراً رویکرد خانواده محوری در حوزه های تقنینی، قضائی و حاکمیتی مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است. این مهم شروع مبارک و فرصت مغتنی برای احترام به نهاد خانواده و صیانت از حریم این نهاد محوری و نهادآفرین است.
وی اظهار امیدواری کرد که با اجرائی شدن سند الگو، نهاد خانواده محور فعالیت ها و برنامه ریزی های خرد و کلان کشور قرار گیرد.
قابل ذکر است دوازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در ایام ۳و۴ خرداد۱۴۰۲ برگزار شد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب