رخدادهای طبیعی فاجعه بار در سالی كه گذشت؛
زلزله ترکیه-سوریه و خوی تلفات انسانی و حاشیه ساز شدن پروژه هارپ
بی دانلود: بی دانلود: با رخداد زلزله 5.9 در خوی استان آذربایجان و دو زلزله فاجعه بار در ترکیه و سوریه، برخی ها مدعی شدند که این دو زمینلرزه با یکدیگر مرتبط هستند، ضمن آنکه بار دیگر ردپای پروژه «هارپ» در بروز این رخدادهای طبیعی به میان آمد که بگفته پژوهشگران، میان این دو رخداد در ایران و ترکیه به سبب فاصله زیاد از یکدیگر، ارتباطی وجود ندارد؛ ضمن آنکه حرکت گسل های مسبب این دو رخداد نمی توانند بر هم اثرگذار باشند.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، در ساعت ۴ و ۱۷ دقیقه روز ۶ فوریه ۲۰۲۳ مصادف با ۱۷ بهمن ۱۴۰۱، زمینلرزه ای سهمگین و فاجعه آمیز به بزرگی ۷.۸ مرکز و جنوب ترکیه و شمال و غرب سوریه را به مدت ۷۵ ثانیه لرزاند و خسارات گسترده ای بجای گذاشت.
۹ ساعت پس از این زمینلرزه زلزله دیگر در راستای بین شمال و شمال شرقی استان قهرمان ماراش با شدت ۷.۷ و در فاصله ۱۰۵ کیلومتری کانون زلزله اول، رخ داد.
زلزله ۲۰۲۳ ترکیه-سوریه، قوی ترین زمینلرزه عصر معاصر در این منطقه، پس از زمینلرزه ۱۹۳۹ ارزنجان رتبه بندی شده است، ضمن آنکه این زلزله بعد از زلزله ۱۶۶۸ آناتولی شمالی، شدیدترین زمینلرزه تاریخ ترکیه بشمار می رود.
همین طور این زلزله دوقلو مرگبارترین زلزله در ترکیه از زمان زلزله ۱۲۶۸ "کیلیکیه" و در سوریه از زمان زمینلرزه ۱۸۲۲ "حلب" محسوب می شود. لطمه های ساختاری این زلزله تا شعاع فاصله کشورهای فلسطین، رژیم اشغالگر قدس، مصر و قبرس و همین طور تا سواحل دریای سیاه در شمال خاک ترکیه نیز گسترده بوده است.
بنا بر اعلام مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در بازه یک ساله پیش از زلزله ۷.۷ پازارچیک ترکیه تعداد ۳۶۱۹ زلزله از ۶ فوریه ۲۰۲۲ تا ۶ فوریه ۲.۲۳ به ثبت رسیده است که از این تعداد ۱۹ زلزله به بزرگی ۴ و بالاتر بوده است.
توزیع زلزله های یک سال پیش از وقوع زلزله ۷.۷ پازارچیک
تا ساعات شب ۲۴ فوریه ۲۰۲۳ برمبنای آمار AFAD تعداد ۹۴۹۲ پس لرزه در اطراف رومرکز زلزله ترکیه-سوریه به ثبت رسیده که از این تعداد ۲ پس لرزه بالای ۶، تعداد ۴۲ پس لرزه با بزرگی بین ۵ تا ۶ بوده است.
توزیع پس لرزه ها تا ۲۴ فوریه ۲۰۲۳ در محدوده رومرکزی زلزله های پازارچیک و البیستان
در این رخداد لرزه ای فاجعه بار، بار دیگر صحبت از ردپای «هارپ» به میان آمد، این در حالی بود که به اعتقاد پژوهشگران، «هارپ» یک پروژه تحقیقاتی امریکا است و هیچ اثری بر روی رخدادهای لرزه ای ندارد.
به اعتقاد عبدالرضا قدس، محقق حوزه ژئوفیزیک و ددانشیار ژئوفیزیک دانشکده علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، یک زلزله با بزرگای ۷ دارای انرژی معادل هزار بمب اتمی ناکازاکی است که شهر ناکازاکی ژاپن را به تلی از خاک تبدیل کرد و در مقابل کل انرژی که «هارپ» به آسمان می فرستد، تنها ۳.۶ مگاوات است که در مقابل انرژی یک بمب اتم، عدد قابل مقایسه ای نیست! بدین جهت نمی توان با کوباندن تمام انرژی «هارپ» بر روی زمین، یک زلزله ایجاد کرد.
به گفته ی ایشان، ایجاد زلزله مهیبی همانند زمینلرزه هائیتی با امواج «هارپ» به همان اندازه بعید است که با یک انگشت بخواهیم برج میلاد را از جا بکَنیم و بجای دیگری منتقل نماییم.
وی همین طور در پاسخ به ادعای برخی افراد که معتقدند با هدایت امواج بر روی گسل ها، می توان آنها را تحریک کرد و زلزله بوجود آورد، چنین پاسخ می دهد: «هارپ» تنها بر روی قسمت های پایینی لایه یونوسفر یعنی کمتر از ۱۰۰ کیلومتری اثرگذار است؛ بدین جهت انعکاس امواج «هارپ» محدود به مناطق اطراف آنست و بُرد بسیار کمتری از آنچه مدعیان «هارپ» می گویند، دارد.
علاوه بر آن دامنه امواج «هارپ» همانند هر نوع موج دیگری، با دور شدن از منبع تولید، خیلی کم می شود و از آنجا که امواج «هارپ» در یک فضای سه بعدی پخش می شود، با دو برابر شدن فاصله از چشمه، دامنه شان به نیم تقلیل می یابد، به شکلی که دانشمندان نشان دادند که در فاصله ۲۰۰ کیلومتری از فرستنده، تنها ۲ وات از ۳۰ میلیون وات انرژی فرستاده شده به آسمان به سطح زمین می رسد.
زلزله خوی و ارتباط آن با زلزله ترکیه-سوریه
پیش از رخداد زلزله های بزرگ ترکیه-سوریه، در روز ۸ بهمن زمینلرزه ای به بزرگای ۵.۹، خوی استان آذربایجان غربی ایران را لرزاند و در فضای مجازی برخی ها پیش بینی کرده بودند که در روز ۲۷ بهمن یک زمینلرزه بزرگ دیگری در خوی رخ خواهد داد. پس از رخداد زلزله های بزرگ ترکیه و سوریه باز در فضای مجازی ادعایی درباب ارتباط این دو رخداد لرزه ای در ایران و ترکیه را مطرح نمودند.
دانشیار ژئوفیزیک دانشکده علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، همین طور درباب ارتباط زلزله های خوی و ترکیه، اظهار داشت: طبیعی است که یک زلزله زمانی که رخ می دهد، اطراف خودرا بلرزاند و همین طور این امکان وجود دارد که در زلزله های بزرگ، پس از رخداد اصلی، زلزله دومی با همان بزرگا بر روی گسل دیگری که در نزدیگی گسل اول است، رخ دهد که نمونه آن زلزله اهر است که یک زلزله با بزرگای ۶.۴ رخ داد و پس از آن زلزله دیگری با بزرگای ۶.۲ به ثبت رسید و همانند زلزله ترکیه، یک زلزله دوقلو رخ داد.
قدس، افزود: زلزله خوی اگر بخواهد زمینلرزه دیگری در گسل دیگری را تحریک کند، دور از ذهن است؛ چونکه بزرگای زلزله خوی در حدی نبوده که بتواند در ایجاد زلزله ای در فواصل دور، اثرگذار باشد.
وی افزود: دراین زمینه نیز ادعاهایی مطرح شده که اگر زلزله ای با بزرگای ۸ رخ دهد، می تواند در فواصل دور زلزله دیگری را بوجود آورد که این گفته نیز به اثبات نرسیده است. برخی ها گفته اند که زلزله ترکیه می تواند بر روی گسل تبریز اثرگذار باشد.
منبع: بی دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب