مطالعه دانشمند ایرانی نشان داد
خوشایندترین و ناخوشایندترین بوها در دنیا کدامند؟
یک مطالعه جدید به سرپرستی دکتر ˮآرتین آرشامیانˮ نشان میدهد که مردم در سراسر جهان، بوی وانیل را دوست دارند، اما بوی پنیر و بوی عرق پاها عموماً برایشان ناپسند است.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، اغلب تصور می شود که پیشینه فرهنگی ما نقش مهمی در بوها و رایحه هایی که دوست داریم و دوست نداریم، ایفا می کند. اما یک مطالعه جدید نشان میدهد که افراد بدون توجه به این که اهل کجا هستند، از رایحه های مشخصی لذت می برند و بوهای معینی برایشان ناخوشایند است.
دانشمندان می گویند بوی وانیل در سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد، در صورتیکه بوی پنیر، آب سیب و عرق پا منفور است.
گروهی از دانشگاهیان در دانشگاه "آکسفورد" و موسسه "کارولینسکا" در سوئد می گویند که ترجیحات ما برمبنای ساختار مولکولی هر رایحه تعیین می شود.
دکتر "آرتین آرشامیان" نویسنده این مطالعه اظهار داشت: ما می خواستیم بررسی نماییم که آیا مردم در سراسر جهان درک بویایی یکسانی دارند و بوهای مشابهی را دوست دارند یا این که این چیزی است که از نظر فرهنگی پذیرفته می شود.
وی ادامه داد: بطور سنتی این مساله بعنوان مسئله ای فرهنگی تصور می شود، اما ما می توانیم نشان دهیم که فرهنگ، ارتباط بسیار کمی با آن دارد. فرهنگ ها در سراسر جهان بوهای مختلف را بدون توجه به این که از کجا می آیند به روشی مشابه رتبه بندی می کنند، اما ترجیحات بو یک مؤلفه شخصی و نه فرهنگی دارند.
وی افزود: حالا می دانیم که یک درک بوی جهانی وجود دارد که توسط ساختار مولکولی هدایت می شود و این توضیح می دهد که چرا ما بوی خاصی را دوست داریم یا دوست نداریم.
پژوهشگران ۹ گروه از افراد با سبک زندگی بسیار متفاوت را مورد مطالعه قرار دادند تا بررسی نمایند که آیا ترجیحات بویایی این افراد با فرهنگ آنها مرتبط می باشد یا خیر.
پژوهشگران با جمعیت های بومی کار کردند، بدین سبب چهار گروه از افراد مورد مطالعه، "شکارچی گردآورنده" بودند در صورتیکه پنج گروه دیگر از راه کشاورزی یا ماهیگیری امرار معاش می کردند. تعدادی از آنها از غذاهای غربی نمی خوردند یا اغلب از کالاهای غربی استفاده نمی کردند.
جامعه شکارچی-گردآورنده(Hunter-gatherer) جامعه ای است که اصلی ترین روش معیشت آن تغذیه مستقیم از گیاهان خوراکی و حیوانات حیات وحش است. این جامعه در جستجوی گیاه و در پی شکار حیوان است و تلاش مهمی در پدیدآوردن کشتزار یا اهلی کردن حیوانات نمی نماید. بیش از هشتاد درصد از غذای این جامعه بوسیله جمع آوری فراهم می شود.
دکتر "آرشامیان" اظهار داشت: از آنجا که این گروه ها در محیط های بویایی متفاوت مانند جنگل های بارانی، ساحل، کوه و شهر زندگی می کنند، ما انواع مختلفی از «تجربه های بو» را ثبت کردیم.
از ۲۳۵ نفری که در این مطالعه شرکت کردند، خواسته شد تا بوها را در مقیاسی از خوشایند تا ناخوشایند رتبه بندی کنند. افراد مختلف در هر گروه، ترجیحات خاص خودرا داشتند، اما تفاوت های بسیار کمی بین هر گروه وجود داشت.
در نهایت مشخص شد که بوی وانیل مورد علاقه ترین بو است و بعد از آن بوی "اتیل بوتیرات" قرار دارد که بوی هلو می دهد.
در صورتیکه بوی "اسید ایزووالریک" که در پنیر، شیر سویا، آب سیب و حتی عرق پا یافت می شود، در قعر قرار گرفت و ناخوشایندترین بو لقب گرفت.
بگفته پژوهشگران، این تفاوت را می توان ابتدا و با اهمیت تر از همه با ترجیح شخصی و سپس با ساختار مولکولی توضیح داد.
پژوهشگران می گویند توانایی استشمام بوهای بد، برای تکامل انسان مفید بوده است.
دکتر "آرشامیان" اظهار داشت: گام بعدی این است که با پیوند دادن این دانش به آنچه در مغز هنگام استشمام یک بوی خاص رخ می دهد، بررسی نماییم که چرا چنین است.
این تحقیق در مجله Current Biology انتشار یافته است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب