درمان کووید-19 با کمک پروتئین های به دست آمده از کوسه ها!
شاید پروتئین هایی که از کوسه ها به دست آمده اند، در آینده بتوانند به درمان کووید-۱۹ کمک کنند.
به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی "دانشگاه ویسکانسین-مدیسن"(UW–Madison)، پژوهش جدیدی نشان داده است که پروتئین های کوچک و منحصربه فرد شبیه به پادتن که با نام "VNARs" شناخته می شوند و از سیستم ایمنی کوسه ها به دست آمده اند، می توانند از آلوده شدن سلول های انسانی به کروناویروس عامل کووید-۱۹ جلوگیری نمایند.
انواع جدید VNAR فورا بعنوان یک درمان در دسترس نخواهند بود اما می توانند به آمادگی یافتن برای شیوع کروناویروس های آینده کمک کنند. کوسه های دارای VNAR توانستند ویروس معروف به "WIV۱-CoV" را خنثی کنند؛ ویروسی که می تواند سلول های انسان را آلوده کند اما هم اکنون فقط در خفاش ها درحال گردش است که منشا احتمالی کروناویروس عامل کووید-۱۹ هستند.
توسعه درمان برای چنین ویروس هایی که از حیوانات منتقل می شوند، می تواند در صورت جهش این ویروس ها به انسان، سودمند باشد.
"آرون لوبو"(Aaron LeBeau)، استاد پاتولوژی دانشگاه ویسکانسین-مدیسن و سرپرست این پژوهش اظهار داشت: مشکل بزرگ این است که برخی از انواع کروناویروس وجود دارند که آماده ظهور در انسان هستند. کاری که ما انجام می دهیم، این است که منبعی از داروهای حاوی VNAR کوسه را آماده می نماییم که می توانند در برای مقابله با شیوع در آینده مورد استفاده قرار بگیرند. این نوعی بیمه در مقابل آینده به حساب می آید.
لوبو و اعضای آزمایشگاه او با پژوهشگران "دانشگاه مینه سوتا"(University of Minnesota) و شرکت زیست پزشکی "الاسموژن"(Elasmogen) در اسکاتلند که درحال توسعه VNAR درمانی است، همکاری کردند.
نمونه های VNAR به دست آمده از کوسه می توانند با روش های منحصر به فردی به پروتئین های عفونی متصل شوند که توانایی آنها را برای متوقف کردن عفونت تقویت می کند.
لوبو اظهار داشت: این پروتئین های کوچک شبیه به پادتن می توانند به شکاف هایی وارد شوند که پادتن های انسانی به آنها دسترسی ندارند و هندسه های بسیار منحصر به فردی را تشکیل دهند. این کار به آنها امکان می دهد تا ساختارهایی را در پروتئین هایی که پادتن های انسان قادر به تشخیص آنها نیستند، شناسایی کنند.
پژوهشگران، نمونه های VNAR کوسه را در مقابل "کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲"(SARS-CoV-۲) و همینطور نسخه ای از این ویروس آزمایش کردند که نمی تواند در سلول ها تکثیر شود. آنها سه نمونه VNAR را شناسایی نمودند که می توانستند به صورت موثر از آلوده شدن سلول های انسانی جلوگیری نمایند. این سه نمونه VNAR کوسه، در مقابل "کروناویروس سندرم حاد تنفسی"(SARS-CoV-۱) هم مؤثر بودند که به اولین شیوع "سارس"(SARS) در سال ۲۰۰۳ منجر گردید.
یکی از نمونه های VNAR معروف به "۳B۴"، به شدت به یک شیار روی پروتئین خوشه ای کروناویروس و نزدیک به محل اتصال ویروس به سلول های انسانی می چسبد و به نظر می آید که فرایند اتصال را متوقف می کند. این شیار حتی به ۳B۴ امکان می دهد تا ویروس "مرس"(MERS) را به صورت موثر خنثی کند.
توانایی اتصال به چندین ناحیه در سرتاسر انواع متعدد کروناویروس، ۳B۴ را به یک گزینه جذاب برای مقابله با ویروس هایی تبدیل می کند که هنوز انسان را آلوده نکرده اند.
محل اتصال ۳B۴ در گونه های برجسته کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ مانند گونه دلتا تغییر نمی نماید. لوبو اظهار داشت: این پژوهش قبل از کشف نوع اُمیکرون انجام شد اما مدلهای ابتدایی نشان می دهند که VNAR در مقابل این گونه جدید، موثر باقی می ماند.
به نظر می آید دومین نمونه VNAR معروف به "۲C۰۲"، پروتئین خوشه ای را به شکل غیرفعال قفل می کند. با این حال، محل اتصال این نوع VNAR در بعضی از انواع کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ تغییر می یابد که احیانا قدرت آنرا می کاهد.
"کارولین بارل"(Caroline Barelle)، مدیرعامل اجرایی شرکت الاسموژن اظهار داشت: نکته هیجان انگیز این است که این مولکول های دارویی جدید، با سایر مواد بیولوژیکی و پادتن هایی که کروناویروس را هدف قرار می دهند، متفاوت هستند. این مثال عالی دیگری است در مورد اینکه الاسموژن چگونه می تواند مولکول های درمانی قوی را به صورت موثر عرضه نماید.
درمان های آینده احیانا تلفیقی از چندین VNAR کوسه را شامل می شوند تا اثربخشی آنها در مقابل ویروس های متنوع و جهش یافته را به حداکثر برسانند. این گروه دارویی جدید، ارزان تر و ساده تر از پادتن های انسانی تولید می شوند و میتوان آنها را از طریق های متعدد به بدن رساند اما هنوز روی انسان آزمایش نشده اند. همچنین، لوبو درحال بررسی توانایی نمونه های VNAR کوسه جهت کمک به درمان و تشخیص سرطان است.
واکسن ها، بستر محافظت در مقابل کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ و کروناویروس های آینده را می سازند اما بعضی از افراد، همچون کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به خوبی به واکسیناسیون پاسخ نمی دهند و امکان دارد از درمان های دیگر مانند پادتن ها سود ببرند. این موضوع، توسعه این درمان ها را در اولویت قرار می دهد.
این پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسید.
منبع: بی دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب