سونامی مخاطره دریایی که در زمان کوتاه بیشترین تلفات را بوجود می آورد

سونامی مخاطره دریایی که در زمان کوتاه بیشترین تلفات را بوجود می آورد

به گزارش بی دانلود رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، سونامی را خطری دانست که حقیقت دارد و لازم است در مورد آن آگاهی ایجاد شود، اظهار داشت: بخصوص در ایران که توسعه بیشتر در مرکز دیده شده است تا در مناطق ساحلی، لازم است بدون ایجاد ترس، آگاهی مردم را از این مخاطره دریایی افزایش داد.


به گزارش بی دانلود به نقل از ایسنا، دکتر بهروز ابطحی در نشست مجازی تخصصی "ضرورت افزایش آگاهی و آمادگی در مقابل سونامی سواحل مکران" که به مناسبت روز جهانی آگاه سازی مخاطره سونامی برگزار شد، اظهار داشت: بیشترین تلفات ناشی از سوانحی که در تاریخ بشریت به ثبت رسیده است، در ارتباط با سیل ها و طغیان آب است که در یک آن تلفات یک میلیون نفری در چین ذکر شده است.
وی افزود: ازاین رو تفاوتی که سونامی با سایر سوانح طبیعی دارد، این است که تلفات آن در یک مدت زمان کوتاه است، به این معنا که سونامی تلفات آنی دارد؛ ولی سایر سوانح بخشی از افراد در لحظه اول فوت می کنند و بخش دیگر را بر اثر مصدومیت و یا گرسنگی و سرمازدگی و سایر عوامل از دست خواهیم داد.
ابطحی با تکیه بر این که سوانح سونامی لحظه ای است و افراد درگیر زمان کمی دارند تا از مخاطرات آن خویش را محفوظ نگه دارند، تصریح کرد: بنابراین هشدار سریع در سونامی اهمیت مضاعفی دارد و دسترسی به سیستم های هشدار سریع که در زمان کوتاهی اطلاع رسانی کند تا افراد در معرض خطر خویش را نجات دهند، نقش بسزایی در این حوزه دارد.
رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، افزود: از طرفی با عنایت به سیاست های کلی کشور و توجه ویژه مقام معظم رهبری به توسعه مناطق دریایی و مکران و همینطور توجه دولت، در آینده نزدیک مقرر است جمعیت مناطق ساحلی دریای عمان که هم اکنون کمتر از یک میلیون نفر است، به حدود ۵ میلیون نفر افزایش یابد.
وی تصریح کرد: هر چه جمعیت تاسیسات شهری و مناطق مسکونی در حاشیه دریا بیشتر شود، تلفات و خطر مخاطرات دریایی بیشتر خواهد شد. شاید در گذشته پدیده هایی مانند سونامی در این مناطق رخ داده باشد و امکان دارد که حتی از آن آگاه نشده باشیم که شاید به علت کم بودن تلفات آن بوده است، ولی زمانی که منطقه توسعه یابد، اهمیت این مورد به مراتب بیشتر خواهد شد.
ابطحی با اشاره به اینکه سونامی مانند سایر خطرات، بگونه ای نیست که از پیش از آن آگاهی کافی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: این مخاطره، بدون خبر به انسان صدمه وارد می کند، ولی سونامی تا چند سال قبل مبحث شناخته شده ای برای مردم دنیا نبوده است، بگونه ای که در ۲۱ سال قبل که در دانشگاه شهید بهشتی درس اقیانوس شناسی را عرضه می دادم، وقتی که از واژه سونامی استفاده کردم، برای دانشجویان نخبه ناآشنا بود.
وی افزود: سونامی در آن زمان موضوعی بود که تنها در کتاب ها از آن یاد می شد، ولی با رخداد سونامی در اندونزی و موارد مشابه، در ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته، سونامی به یک کلمه پرکاربرد عام تبدیل گشته است و حتی مجازا برای مواردی چون سونامی اقتصادی و بیکاری به کار برده شده است که نشان از وقوع خطر بزرگ است.
رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی با اشاره به اینکه لازم است برای مخاطره سونامی تمهیداتی در نظر گرفته شود، اظهار نمود: لازم است در اینباره بدون ایجاد ترس و وحشت، آگاهی مردم را افزایش دهیم.
وی با تکیه بر این که در حافظه تاریخی کشور سونامی بزرگی رخ نداده است، به غیر از سونامی ۱۳۲۴ در سواحل مکران، اظهار داشت: بیشترین تلفات آن در سواحل پاکستان بوده است، ازاین رو از نظر مردم ایران، سونامی خطر جدی در مقایسه با سیل و زلزله و رانش زمین محسوب نمی گردد، ولی خطری است که حقیقت دارد و لازم است در مورد آن آگاهی ایجاد شود.
ابطحی ضمن اشاره به اهمیت سونامی، خاطرنشان کرد: در محورهای فعالیت نهادهای جهانی مانند IOC یونسکو (کمیسیون بین الدول اقیانوس شناسی یونسکو) و سازمان ملل که دهه جهانی اقیانوس از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ را اعلام نموده است، سونامی جایگاه بسیار خاص و ویژه دارد و رتبه اول در بین سایر مخاطرات دریایی دارد و کوشش می کنند تا توجه جهانیان را به آن جلب کنند.
وی با تکیه بر این که بر این اساس تلاش می شود که شبکه های منطقه ای و بین المللی در جهت کاهش مخاطرات دریایی ایجاد شود، اضافه کرد: این مورد یک مبحث جهانی است و بخصوص حالا که عصر آگاهی بخشی انسان نسبت به دریا است، مهم به شمار می رود؛ ازاین رو مردم خیلی از کشورهای دریایی، با مسائل دریایی آشنایی زیادی دارند، ولی از آنجاییکه ایران یک کشور مرکزگرا است و مردم کمتر به سمت دریا سوق یافتند و توسعه بیشتر در مناطق مرکزی دیده شده است، این مسئله اهمیت مضاعفی می یابد تا مردم با موضوعات دریا بخصوص با مخاطرات دریایی آشنا گردند.




منبع:

1400/08/15
21:19:02
0.0 از 5
667
تگهای خبر: دانشجو , دانشگاه , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
beedownload بی دانلود